Frankrike ville ikke hjelpe

« Vem fan ska sätta ner foten når alla bara ska gå och slicka röv » sa en venn av meg i dag. Og i Frankrike er det jo ingen som tør å gjøre noe med det her som er den største skandalen innen europeisk trav noen gang.

Jeg fant ut i går at det jeg skulle få lov å skrive om var hva slags straff Fabrice Souloy kan få i denne saken. Jeg tok kontakt med Svein Morten Buer og Johan Lindberg som jeg synes gjorde en bra jobb forrige uke og viser ryggrad – og at det Skandinaviske travet er seriøst.

Svein Morten Buer sier at verdien av koboltclorid i blodet og urinen til de 4 hestene, Your Highness, Lionel, Un Mec d’Héripré og Timone Ek er skyhøye. « Det her er langt over grensene og det er helse skadelig for hestene og er produkt som er forbudt, det er en alvorlig sak ». Det diskuteres fortsatt om det er avsiktligt eller uaksomhet sier han, det er jo fortsatt tidlig i saken men « som Birgit Ranheim sa er det egentlig helt utenkelig at det har blitt gitt til hestene som tilskudd i de her dosene ».
Uansett hva som hender er det trenerens ansvar og « han risikerer skyhøye bøter til å begynne med og utelukkelse. Det eneste jeg har å sammenligne med er Bo Westergaard saken i Norge nå og dommen der faller i morgen, vi har bedt om tre år utestenglse og 700.000 kroner i bot, det var også 4 hester men de var tatt i trening og med et middel som brukes innen heste medicinering: DMSO ».

Frankrike ville ikke hjelpe

Jeg snakket litt med Svein Morten Buer om hva man sier i Frankrike, som jeg må si frustrerer meg. Det frustrer meg at den ansvarlige i fransk trav sier at treneren må få forsvare seg, jeg trodde ikke det var hans jobb å begynne forsvaret og at det kanskje ikke skulle få de konsekvensene det burde ha her. Da sier Svein Morten Buer at Frankrike er jo også med i UET så de må jo forholde seg til det som blir bestemt i andre land som er medlem av UET. « Det står i reglene til UET at det landet der de postive hestene står skal bistå i utredningen, men Frankrike ville ikke. De sa de ikke hadde noe personale som kunne hjelpe til men at det de kunne gjøre var å gi oss telefonnummer og adresse ».
« Det her er fryktelig trist » avslutter samtalen med Svein Morten Buer med « men når man driver et anti-doping arbeid er hensikten å avsløre doping. Når vi finner noen positive prøver må vi avdekke de også ».

Johan Lindberg fra ST snakker med den harde tonen jeg er vant til med han og som jeg synes er bra for sporten.
« Alle premier ryker og han må betale tilbake prispengene. Så går saken opp til Skandinavisk Doping Komité. Uansett forklaringen er han ansvarlig som trener. Og kobolt brukes ikke medisinsk og det er forbudt. Uansett om det er forlart som « menad eller ett misstag » risikerer han en riktig lang straff ».
Så ble jeg spurt i går fra Frankrike hva slags straff Nils Enqvist fikk så jeg tok det opp med Johan Lindberg. Nils Enqvist fikk 15 år, det er jo i princip samme som livstid. « Det var i trening » sier han.

Når vi kommer til reaksjoner i Frankrike forteller Lindberg at « det er ju också ett tilfelle i Frankrike  och vi har hatt kontakt med Le Trot.
De har et annet regelverk der, man kan ikke utelukke noen så fort, det kan man ikke i Norge heller men i min posisjon kunne jeg det og gjorde det i Sverige, Norge, Danmark og Finland ».

« Det var bara jag som kunde stänga av han »

Resultatene på B-prøvene skal komme denne uken sier Johan Lindberg som avslutter med å si at « det her har ingenting å gjøre med noe anti-Souloy, det er helt bom av de som skriver det. Vi tar alle fuskare, uansett hvem de er ».

For i Paris-Turf har en klart å skrive dette : « det her hender når en anti-Souloy kampanje går som fullt i Sverige, som spillere, profesjonelle, journalister og bloggere er med på. Kampanjnen har blitt tøff nå etter Sauveur ble flyttet til Souloy » skriver en kjent journalist som heter Fabrice Theil i fagavisen. Selv har lært at som journalist finnes det en slags integritets kode og man skal vel også være så objektiv som mulig.
Fabrice Theil får selv stå for sine egene beskydninger om at dette er en skandinavisk konspirasjon…

6 thoughts on “Frankrike ville ikke hjelpe

  1. Er det slik at kobolt ble forbudt 7 juli i Frankrike? Kan det feks sjekkes om de samme hestene hadde kobolt i seg løpene før 7 juli? Disse hestene har jo sprunget inn mange millioner kroner før de ble tatt.

Comments are closed.