PROPULSION : hur kunde den här tragedin hända?

Det här är vad jag har hittat efter många timmars utredning. Sen kan vi också diskutera skuldfrågan.

ALLA vet att nervsnittade hästar inte har rätt att starta i Europa. Ingen åker till USA på och köper, för stora pengar, en häst som inte kan starta i Europa. Är Daniel Redén en sådan dumskalle? Tveksamt.

2a Augusti 2015 såldes Propulsion på Tattersalls Mixed Sale på Meadowlands. Hästen var fyra år, han var i träning hos Tony Alagna och såg ut som en häst med utvecklingspotential. Han kom att intressera köpare, speciellt från norden. 

Med hans superstam och alla skandinaviska köpare på plats var han auktionens attraktion. 

Han såldes av Brittany Farms (dvs George Segal), Little E LLC (dvs Jeff Gural), Joe Sbrocco, Marvin Katz, Al Liebfeld. 

Flera svenska proffs var intresserade. 

Vinnande bud på häst nummer 112 hade Daniel Redén via Marcus Melander som var på plats, det landade på 210,000 dollar. 

Den första uppgift jag fick var att Propulsion mest sannolikt var fryst som unghäst. Något som är mycket temporärt.

Sen kom informationen att Dr Patty Hogan opererade Propulsion den 27e April 2015 på Hogan Equine Clinic i Cream Ridge New Jersey två dagar efter Propulsion hade gått en « qualifier ». Propulsion lämnade kliniken den 28e april 2015 efter att 5cm av hans « medial and lateral palmar digital nerve » på båda framben tagits bort med laser. Det är bra prognos på operationen, en operation som inte är extremt onormal och som är helt tillåtet i USA. Det är dock ett ingrepp som måste rapporteras. Viktigt att notera är att det står i veterinärrapporten att effekten varar 1-2 år.

Att nervsnitta en häst är inte så onormalt i USA, det händer dock oftast med frysning eller alkohol sprutor. 

Jag har fått uppgifter att endast 70 nervsnittningar har blivit rapporterade till USTA dom sista 20 åren!

Enligt USTA’s reglemente, paragraf 20.10 : « all horses that have been nerved shall be so designated on the USTA registration certificate and the electronic eligibility and be certified by a practicing veterinarian. It is the responsibility of the owner of the horse at the time the horse is nerved to see that this information is placed on the registration certificate and the electronic eligibility ». 

Det är i New Jersey också obligatorisk att registrera informationen med New Jersey Racing Office:

§ 13:71-20.23 Registration of nerved horses

(a)  Blocking of nerve functions via surgical neurectomy, cryogenic techniques, or any other desensitizing means, whether permanent or temporary, is defined as “nerving”.

(b)  Only posterior digital “nerving” will be permitted on horses to be raced. The procedure must be performed posterior to the first phalanx at a level below the base of the sesamoid bones.

(c)  Horses that are “nerved” above the area specified in (b) above will not be permitted to race in New Jersey.

(d)  It shall be the responsibility of the owner and/or trainer to report all “nerved” horses to the State or Associate State Veterinarian.

(e)  A list of all “nerved” horses shall be posted on the bulletin board at the entry room by the State Veterinarian.

I USA har Tony Alagna hävdat att han har rapporterat ingreppet till Meadowlands travbana tidigt sommaren 2015.

Uppgifterna måste rapporteras till « State Vet » i NJ Racing Commission, sådan är lagen. 

Det är värt att notera att auktionsfirman i USA kräver all historik om varje häst för att avgöra om dom accepterar eller nekar att hästen säljs på auktion.

Efter auktionen den 2e Augusti 2015 var Propulsion kontrollerad av Dr Ted Mazzarisi 7e Augusti 2015, veterinär i New Jersey innan export till Sverige. Propulsion hade inga anmärkningar innan export. 

Propulsion exporterades till Sverige med « Global horse transport » den 20 Augusti 2015. Han flögs till Liege i Belgien. 

Global är firman som transporterar mest hästar från USA till Europa och Liege är flygplatsen där hästarna oftast landar. Veterinärcertifikatet och « transfers » reser med hästen. Exportcertifikat skickas sen från USTA till ST. Propulsion kommer snabbt fram till Furuby Gård. Global skickar papperna med veterinärcertifikatet till USTA i september och där står det inget om laseringreppet.

USTA har nu jobbat med att ta reda på precis när informationen kom till dom. 

Enligt mina uppgifter rapporterades ingreppet den 18e augusti 2015. 

Före auktionen var det omöjligt för köparen att känna till nervsnittningen. 

Den 18e Augusti 2015 kom intyget från Patty Hogan till TC Lane i USTA. Efter det skickar TC Lane brev till Brittany Farms så « certification » kan uppdateras. Enligt amerikansk press verkar TC Lane antyda att det inte var möjligt för köparen att känna till historiken.

Den 10 september 2015 var Propulsions USTA registrering uppdaterad efter dom fick informationen från Brittany Farms. 

Den 14 september 2015 skickar USTA « horse export certificate » på Propulsion till ST. Kathy Parker från Harness Racing Preview skriver « USTA gör Propulsions « horse export certificate » och skickar den till ST via Federal Express, rekommenderat. Det kvarstår en fråga om huruvida Daniel fick ta emot de uppdaterade registreringspapperna, om de alls var skickade. Det jag vet är att de inte skickades rekommenderat, så det är svårt att bevisa.

På horse export certificate kan man läsa under signalementet : « low nerved left front, low nerved right front ». Nervsnittningen blev gjord enligt veterinärintyget med laser, detta lämnar inga synliga märken på hästen.

Den 14e september registrerar ST Propulsion med Stall Zet som ägare. Den 23 september 2015 lägger Daniel Redén Propulsion på träningslistan. 

« Original certification » uppdaterades efter auktion, ingen av köparna visste vid den tidpunkten då Propulsion var såld och på väg till Sverige, att hästen var nervsnittad.

Enligt information från USA, har ST haft uppgifterna sedan september 2015. För köparen fanns aldrig informationen tillgänglig. Med det vi vet idag är att det är bara ST och det amerikanska förbundet som haft informationen. Även Patty Hogan och Tony Alagna visste självklart, men dom följde bara den amerikanska rutinproceduren.

Informationen om nervsnittningen uppdaterades när Propulsion redan fanns i Sverige. Ingreppet utfördes i April, hästen såldes i Augusti. Vem har ansvaret att rapportera det? Med den information som varit tillgänglig, har Daniel Redén respekterat reglerna i de länder Propulsion tävlat i, med tillsyn av svenska myndigheter som registrerade hästen och tillät det hela. 

Hur kan det vara en utredning 2019 med så dålig uppföljning? Hur kan ingen ha kontaktat amerikanska förbundet? Hur kan så stora förbund ha så svårt att kommunicera? Kan man som köpare i USA känna sig säker?

Put the blame back where it belongs!

Detta är ett strikt byråkratiskt problem, detta är inte ett hästvälfärds problem. Ansvaret tillhör myndigheterna.